Kai planuojate virtuvę, svarbu pagalvoti ne tik apie jos funkcionalumą ir ergonominį išdėstymą. Apie šiuos aspektus galite paskaityti mūsų tinklaraštyje “Patarimai, kaip sėkmingai įsirengti virtuvę”. Svarbu pagalvoti ir apie tai, koks turėtų būti stalviršis. Kokį išsirinkti ir kokie kriterijai turėtų būti svarbiausi?
Tad šiandien norėčiau pasidalinti su jumis idėjomis apie stalviršių sprendimus ir aptarti jų pliusus ir minusus:
HPL stalviršiai
Vienas iš populiariausių sprendimų, puikus kainos ir kokybės santykis.
Pliusai
Kainos ir kokybės santykis - galima rasti labai kokybiškų HPL plokščių už gerą kainą;
Spalvų įvairovė. Galima imituoti bet kokius paviršius - marmuras, betonas, medis ir kt.;
Saugumas ir ekologiškumas;
Atsparumas smūgiams;
Atsparus įbrėžimams. Stalviršį galima plauti lengvais abrazyvais, kieta kempine;
Didelis atsparumas mikroorganizmams ir grybams.
Minusai
Gali išsipūsti nuo drėgmės, susikaupusios siūlėse ar kraštuose. Vandens sukaupimas ant stalviršio yra saugus, tačiau kraštai ir jungtys turėtų būti saugomi nuo vandens;
Bijo karštų puodų ir atlaiko tik trumpalaikį kontaktą su juo;
Neatsparus įpjovimams;
Siūlės tarp plokščių;
Stalviršio storis negali būti labai plonas
Plautuvė montuojasi tik ant stalviršio.
Compact HPL
Šiuo metu labai pamėgtas stalviršis minimalistiniame interjere. Privalumas - jo storis siekia nuo 10 iki 100 mm. Tai daugiasluoksnis aukšto slėgio laminatas, pagamintas iš termoreaktingųjų dervų. Aukšto slėgio laminatas buvo išrastas 1913 m JAV.
Piusai
100% atsparumus drėgmei, net jei sugadinsite viršutinį laminato sluoksnį, stalviršis neišsipūs ir neišsiplės;
Turi atskirus dekorus, taip pat natūralius vario, akmens, medžio dekorus, 12 mm storio, dvipusius;
Galima sumontuoti apačioje pritvirtintą kriauklę.
Labai plonas stalviršis;
Didesnis atsparumas tirpikliams, lengvai valomas nuo dėmių, nepažeidžiant paviršiaus;
Netoksiškas, neteršia aplinkos. Jame nėra organinių halogenų (chloro, fluoro, bromo) ir sieros junginių, sunkiųjų metalų ir asbesto;
Atsparus įtrūkimams.
Minusai
Jautrus įbrėžimams;
Jautrus smūgiams, galite atmušti dalį stalviršio, nukritus keptuvei ar kitam sunkiam daiktui. „Jautri vieta“ yra išorinis stalviršio galas ir vietos dugno tvirtinimo kriauklės srityje;
Negalimas lenkimas - tik plokšti paviršiai;
Būtina speciali įranga norint iškirpti ertmes kaitlentei ir kriauklei;
Briauna gali būti tik 3 spalvų: balta, juoda ir ruda - turėkite tai omenyje kurdami baldų dizainą naudodami HPL compactą.
Lietas akmuo arba dirbtinis akmuo
Dirbtinis akmuo yra dviejų tipų: akrilas (akrilatas) ir kompozitas (aglomeratas). Išoriškai jie yra beveik vienodi, tačiau akrilo akmenyje, skirtingai nei aglomerate, yra tik 60–75% mineralinio komponento, visa kita yra akrilo derva ir pigmentai.
Pliusai
Akrilo stalviršių kaina yra mažesnė nei natūralaus akmens stalviršių;
Nėra matomų siūlių, todėl valymas yra lengvesnis ir atrodo geriau;
Stalviršį galima daug kartų taisyti ir atnaujinti, kad jo būklė būtų tobula: poliruoti įbrėžimus, o įtrūkimus užpildyti specialiais junginiais;
Atsparus smūgiams. Galėsite nebijoti numesti keptuvės ant stalviršio;
Cheminis inertiškumas (atsparumas rūgštims, šarmams, alkoholiui, actui ir kt.).;
Iš dirbtinio akmens pagaminto stalviršio paviršius neturi porų, o tai reiškia, kad jis nesugeria jokio purvo, vandens ar kvapų ir nėra formuojamas pelėsių;
Lieto akmens viršus yra malonesnis ir šiltesnis, nei natūralaus akmens arba kvarco stalviršiai.
Minusai
Ant tokio paviršiaus lieka mechaninio poveikio pėdsakai - pjūvių, įlenkimų, įbrėžimų pėdsakai ir kt.
Jautrus karščiui. Be to, kad nuo karštos keptuvės gali likti juoda dėmė, jis taip pat gali sprogti nuo temperatūros pokyčių.
Neatsparus rūgštims. Jei tokie skysčiai liečiasi su paviršiumi, jį reikia nedelsiant nuvalyti;
Gali sugerti stiprius dažus, pvz. burokėlių, raudoną vyną ir t.t.
Brangesni nei mediniai ir HPL stalviršiai.
Kvarco (aglomerato) stalviršis
Jame yra daugiau kaip 93% kvarco drožlių, poliesterio dervos ir modifikuojančių priedų. Dėl šios kompozicijos kvarco aglomerato stalviršis yra tvirtesnis nei natūralaus kvarco plokštė.
Pliusai
Skirtumas nuo natūralaus akmens, sudėtiniam stalviršiui nereikia priežiūros, nes nėra porų. Galite išpilti burokėlių sultis ir po keletos valandų nuvalyti balą, visiškai įsitikinę, kad nebus dėmių;
Atsparus įbrėžimams. Jei norite, galite pjaustyti maistą tiesiai ant stalviršio be lentelės;
Gali būti įvairiausių formų;
Atsparus aukštai temperatūrai. Dauguma „akmeninių“ stalviršių gali atlaikyti nuo 230 iki 280 laipsnių temperatūrą. Palyginimui: ką tik iš viryklės išimtos keptuvės temperatūra yra 230–250 laipsnių. Tačiau nerekomenduojama karštų indų dėti ant sudėtinio stalviršio;
Cheminis inertiškumas. Stalviršį galima plauti beveik bet kokia valymo priemone;
Ekologiškas ir nekenksmingas aplinkai.
Minusai
Kaina yra didesnė nei lieto akmens stalviršio;
Sudėtinis stalviršis nėra pataisomas ar poliruojamas. Tačiau beveik niekada ir nereikia to daryti;
Kvarco stalviršis yra labai sunkus, dėl šios priežasties reikia stiprinti virtuvės karkaso baldus.
Medinis stalviršis
Tradicinis medinis virtuvės stalviršis, nors ir ne pats praktiškiausias, bet ilgaamžis, malonus naudoti ir tiesiog gražus.
Mediniai stalviršiai gali būti dviejų tipų: remiantis medžio drožlių plokštėmis arba MDF su viršutiniu faneros sluoksniu (dažniausiai naudojamas, IKEJOS stalviršis); Stalviršis iš klijuotos medienos ( skydas). Abiejų tipų stalviršiai turi savų pliusų ir minusų. Faneruota viršutinė dalis niekuo nesiskiria nuo visiškai medinio viršaus, tuo tarpu jis kainuoja per pusę mažiau, labiau toleruoja temperatūros svyravimus ir didesnį drėgmės lygį kambaryje. Bet jis turi silpnąją vietą - briauną, kurį gali nusiklijuoti/susigadinti. Be to, tokį stalviršį galima atstatyti ribotą skaičių kartų, nes lukšto storis yra ne didesnis kaip 3 mm. Geras dalykas, susijęs su inkrustuotu stalviršiu yra tai, kad jį galima šlifuoti ir atstatyti daugybę kartų, o jo priekinį kraštą galima bet kokiu būdu frezuoti. Tačiau medinė viršūnė netoleruoja temperatūros svyravimų ir gali issikraipyti.
Pliusai
Natūrali medienos šiluma ir grožis;
Kaina mažesnė nei dirbtinio ir natūralaus akmens stalviršio;
Ilgaamžis,;
Galimybė atnaujinti ir taisyti (pašalinti įbrėžimus, įlenkimus, drožles, dėmes ir kt.).
Minusai
Medinis stalviršis gali išsipūsti, sulinkti ar įtrūkti dėl drėgmės, temperatūros pokyčių.
Turi būti labai atsargus naudojimas;
Nuolatinė priežiūra - apdoroti aliejumi ar vašku 2 kartus per metus;
Medienoje gali atsirasti pūvėsių;
Neatsparus karščiui;
Neatsparus įbrėžimams.
Stalviršis iš plytelių
Plytelių stalviršiai yra neįtikėtinai praktiškas sprendimas virtuvei. Be to, dėl daugybės plytelių medžiagų įvairovės, jų dizaino, formų ir dydžių bus galima sukurti beveik neribotus dizaino sprendimus.
Pliusai
Pasižymi tvirtumu ir ilgaamžiškumu;
Didelis atsparumas - plytelių išvaizda nesikeičia dėl per didelės drėgmės, o tai labai naudinga virtuvėje. Be to, plytelė atspari temperatūros pokyčiams; be baimės galite uždėti karštą keptuvę. Skirtingai nuo kitų stalviršių medžiagų, norint išvengti deformacijos, plytelių nereikia dengti specialiais junginiais;
Praktiškumas - plytelė yra lengvai nuplaunama taip pat galima naudoti ir cheminius ploviklius. Skirtingai nuo monolitinių stalviršių, sugadintą elementą galima lengvai pakeisti nauju;
Vizualinis komponentas - platus sprendimų asortimentas leis įkūnyti bet kokias fantazijas ir integruoti plytelių stalviršį į bet kokį interjerą.
Minusai
Kaina. Kokybiškos plytelės kaina bus aukštesnė negu plokstės HPL.
Ibrėžimai. Keraminiai virtuvės stalviršiai yra gana atsparūs daugumai veiksnių, tačiau norint išvengti įbrėžimų, kurie gali atsirasti visiškai netyčia, turėtumėte naudoti pjaustymo lentą.
Siulės. Vienas iš didžiausių minusų, kadangi tas vietas bus sudetingiau valyti, bei su laiku plytelės gali pakeisti spalvą;
Gali skilti, jeigu nukris sunkus daiktas.
Taigi, klausimas, kaip išsirinkti stalviršį, dažnam neduoda ramybės. Ypatingai, kai pasirinkimo galimybės tokios plačios. Vertėtų pagalvoti apie tai, kad stalviršis turės ištverti daugybę iššūkių ir tai yra vienas daugiausiai „dirbančių“ komponentų virtuvėje ir yra intensyvaus judėjimo zona. Tuo pačiu, stalviršis yra vienas didžiausių ir labiausiai atkreipiančių dėmesį virtuvės elementų. Todėl dauguma žmonių stalviršį renkasi atsižvelgdami į dizainą, tekstūrą ir raštus.
Comments