top of page
Фото автораVeronika Viršičiūtė

Elegantiškasis „Art Deco“ stilius interjere

Art Deco stiliaus interjere jaučiamas įvairių stilių mišinys. Daugelis pasakytų, jog tai subtilios prabangos ir klasikos derinys, kadangi jis pasižymi elegancija, funkcionalumu bei modernumu. Žinoma, jo visiškai sutapatinti su klasika tikrai negalima. Taigi, iš kur kilęs Art Deco bei kuo jis labiausiai išsiskiria?



Art Deco stilius suklestėjo 1925–1935-aisiais. 1925 m. Paryžiuje vykusioje tarptautinėje šiuolaikinio ir dekoratyvinio meno parodoje išsamiai pristatyti to meto dekoratyvinės ir taikomosios dailės pasiekimai. Po šios parodos Art Deco tapo ypač populiarus to meto interjeruose. Getsbio epochos dekoratyvinė jėga, žavesys ir blizgesys padėjo žmonėms pamiršti karo baisumus, pabėgti nuo problemų ir gyventi atostogu nuotaika, kurią sukuria būtent šis stilius. Prieš tai jis buvo vadinamas „jazz modern“, „zigzag modern“, „supaprastintas modernas“.


Art Deco įtaka buvo jaučiama ne tik namuose, bet ir daugelyje kitų gyvenimo sričių. Jis tapo įkvėpimo šaltiniu architektams, rūbų dizaineriams, menininkams ar net kino kūrėjams.


Šio stiliaus kuriamas įvaizdis tikrai neprimena minimalizmo. Jam būdingi geometrinės ar lenktos formos, egzotiškos medžiagos, raštai bei linijinis dekoras.



Medžiagos


Puošiant erdvę šiuo stiliumi, neretai naudojamos kokybiškos ir natūralios medžiagos - nerūdijantis plienas, chromas, stiklas, medis ir lakuoti jo paviršiai, natūrali oda, blizgios keramikos ar akmens plytelės. Art Deco klestėjimo laikais buvo naudojamos tokios medžiagos kaip juodmedis, marmuras ar kitos retos rūšies mediena.


Audiniai puošiami sodriomis spalvomis bei geometriniais raštais. Ypač populiarus velvetas. Kurdami namus šiuo stiliumi, venkite minkštų mezginių bei pledų.


Kuriant savo namus, stiklo ar chromo detalių nereikėtų pagailėti. Šios medžiagos buvo naudojamos kaip puošybos elementai. Įvairių spalvų, graviruotą ar emaliuotą stiklą buvo mėgstama naudoti apšvietimui.



Spalvos


Spalvų gama - ryški ir sodri, tad nereikia baimintis didelių kontrastų. Tokios spalvos kaip raudona, violetinė, auksinė, gyli geltona, oranžinė, alyvinė, žalia, rožinė, mėlyna maišomos su balta, dramblio kaulo, sidabrine, juoda ar chromo. Svarbus Art Deco bruožas yra juodos ir baltos spalvų kontrastas. Jeigu pernelyg didelių kontrastų nemėgstate, tuomet galite išbandyti švelnesnius, smėlio ar kreminius atspalvius. Viena iš taisyklių - sienos turėtų būti itin paprastos ir neutralios spalvos. Kartais įtraukiamos dekoratyvinės detalės, naudojami tinko apvadai, geometriniai raštai ar juostos.



Grindų puošyba


Grindims įprastai naudojamas lakuotas parketas. Jeigu mėgstate drąsesnius sprendimus, tuomet verta pasvarstyti apiejuodai baltos arba abstraktaus rašto plytelės. Taip pat derėtų nepamiršti ir kilimų - jie Art Deco stiliaus interjere yra labai svarbus akcentas. Be jokios abejonės, kilimai turėtų būtų papuošti geometriniais raštais.



Baldai


Art Deco stiliaus baldams būdingas masyvumas, tvirtumas bei lygūs paviršiai ar labai subtilūs kitokie papuošimai. Mėgstama naudoti apvalių formų išpjaustymus. Dominuoja egzotiška mediena bei veidrodiniai paviršiai.



Svarbiausi “Art Deco” stiliaus bruožai interjere:


  • Įvairių geometrinių formų raštai: apskritimai, stačiakampiai, kvadratai, zigzagai, laiptuotos formos, rombai, puslankiai, briaunuotos kubizmo ir futurizmo formos;

  • Suapvalinti kampai, aiškios vertikalios linijos ir įgaubtos formos;

  • Juodi ir balti pianino klavišai;

  • Saulės motyvai;

  • Tropinė augmenija, lotosai, stilizuotos nendrės, palmės;

  • Stilizuoti gyvūnų motyvai: mitologinės būtybės, egzotiniai paukščiai ir gyvūnai, pavyzdžiui, flamingai, grakščios laukinės katės, drambliai, panteros, jaguarai;

  • Rytietiški motyvai: piramidės, zikuratai, egiptiečiai (lotoso, skarabėjų atvaizdas), actekai (gyvatės, ereliai), afrikietiški papuošalai, mitologiniai personažai;

  • Lenktos moters ir vyro figūros.



Art Deco yra ypač populiarus Amerikoje, tačiau jau prieš keletą metų pradėjo intensyviai plisti ir į kitas šalis. Tiems, kas nenori pernelyg išlaidauti ir viso interjero apdekoruoti Art Deco, visuomet galima naudoti kelių stilių derinį. Art Deco nuotaiką namuose gali sužadinti net ir keletos tam tikrų akcentų ar detalių panaudojimas.

Comments


bottom of page